Bloggnorge.com // colombiagurl
Start blogg

Work work work work

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet mandag 13. mars , 2017 kl. 23:46

Jeg er jo her som frivillig – så hva gjør jeg egentlig mesteparten av tiden jeg er her?

En arbeidsuke her i Cartagena kan se slik ut: 

Mandag: 9-12 Tierra Bomba. Aktiviteter med Kidsa.

Tirsdag: 9-12: Møte med FUPAC – planlegge GAM møter.

Onsdag: 9-12: Møte med FUPAC – planlegge Puerta/Puerta aksjon.

12-14: Lunsj/Siesta.  14.30-17.30: GAM-Gruppe

Torsdag: 9-12: Besøk til Colegio (skole) der GAM-medlemmer går, snakke med de/lærere etc- 12-14:Lunsj/Siesta

14.30-17:30: GAM-Gruppe.

Fredag: 9-12: Tierra Bomba – Aktivitet med Kidsa

Lørdag/Søndag: FRI

Eller jeg kan ha jobb en Lørdag med GAM-grupper. Da har jeg gjerne en onsdag FRI feks, så det ikke blir så mye. Jeg velger selv hvor aktiv jeg vil være, da jeg er frivillig!

Jeg jobber med to ulike fundasjoner!

Den ene heter Fundacion Amigos Del Mar, og holder til på Tierra Bomba, en øy utenfor Cartagena.

Jeg har også skrevet litt om Tierra Bomba i et tidligere innlegg…

Vi reiser med båt for å komme dit. 1-2 ganger i uken jobber jeg der, fra 09-12, enten bare fredager eller mandager og fredager.

Denne fundasjonen fungerer som et aktivittetssenter for de lokale barna som bor på øyen, og de kommer på formiddagstid før de skal på skole. Aktivitetene organiseres av Mono (Pedro) som driver fundasjonen med hjelp fra de frivillige. Det er alt fra nyttige ting å lære (som engelsk – ord og utrykk) til praktiske ting å kunne (som å utvide en strømkabel) til morsomme ting (som å lage en vulkan av leire).

Barna er sykt søte! Alt fra 5 år – 10 år!

Det er et virkelig flott intiativ denne fundasjonen har satt i gang for barna! På denne øyen lever de fleste mye fattigere enn andre steder i Colombia så mye av de de gjør kan være de ikke får mulighet til å lære/leke med andre steder. I tillegg til å jobbe med barn har denne fundasjonen også aktiviteter der de besøker de eldre på øyen og sosialiserer med de, dette skjer på ettermiddagen.

Mono, som driver fundasjonen – han i blå tshorte – har en kort what-to-do-today økt med kidsa. Rundt om er ulike frivillige :) Bare europeere. Nå jobber tre dansker, to norske (imagine that! meg inkludert), en fransk og en sveitsisk på fundasjonen.

Volcano in the making.

Her ser man utsikten fra Tierra Bomba til Cartagena -skyskraper- eller «MIAMI» siden av byen.

 


Den andre fundasjonen jeg jobber med heter La Fundacion Planet Azul Caribe (FUPAC). Den holder til i Cartagena by, men i en av de fattigere bydelene i utkanten av byen.

FUPAC har et prosjekt som heter Navegando por Cartagena, der de har som ønske å gjøre Cartagena til en grønnere og mer bærekraftig by!

Kort fortalt er det en jobb med ungdom! Jobben består i å jobbe med ungdom (14 år ca) som er valgt ut fra ulike skoler i ulike fattige bydeler, til å være med på et prosjekt organisert av FUPAC som heter GAM; der de kommer en gang ukentlig, på ettermiddagen, til fundasjonen for å gjøre aktiviteter organisert av oss.

Aktivitetene har alle tema «grønnere miljø» og de kan lære om alt fra viktigheten med å resirkulere alt avfall, å lære å lage kompost-avfall, til å ha verksteder hvor de kan lage kunst av søppel.

GAM står for: Guardantes Ambientales Multiplicadores og betyr «Miljø-Voktere Multiplikatorere» (bad translation maybe).. Vi har 3 GAM-grupper vi jobber med med ulikt antall deltagere.

Ønsket er at disse ungdommene skal ta med seg budskapet de lærer hjem, til skolene og til nabolaget de bor i – og motivere de i sine omgangskretser til å for eksempel forbruke mindre plast (fordi de har lært på GAM-grupper hvor miljøskadelig det er) slik at «det grønne budskapet» multipliserer seg.

Kidsa i disse gruppene er veldig søte! De syns det er spennende at det er frivillige gringas (lyse-i-huden-blond-i-håret betyr det) som jobber med de. Noen ganger litt mye! (Se for deg å holde ro i en gruppe på 20 -fjortenår gamle colombianere…) Yess.

GAM-gruppe-activity. En kildesorteringslek.

Reunión (møte).

I denne fundasjonen jobber alt fra sosialarbeidere/sosiologer/sosialantropolger til kommunikasjon/IT-ansvarlige til biologer til pedagoger. (Noen internasjonale – Tyskland/England, andre colombinaere.) Den er fortsatt i prosessen til å utvide/definere sitt arbeid så den er ikke så stor. De har økonomisk støtte fra en organisasjon i Sveits, som gjør det mulig å ansette noen, men fundasjonen er også avhengige av frivillig arbeidskraft. Her kommer jeg inn. Akkurat nå er det jeg og en jente fra Tyskland som jobber frivillige i Planet Azul.

I tillegg til GAM-gruppene som jeg jobber med, har Navegando por Cartagena et annet prosjekt som handler om Resirkulering. Her er ønske å motivere mennesker som bor i disse fattigere bydelene å bidra til et grønnere miljø ved å motivere de til å resirkulere avfallet sitt. Det er en dame i fundasjonen som er resirkulerings-ekspert (hun har studert naturmiljø-kjemi something)..

Det er et dør-dør prosjekt (Puerta a Puerta) hvor vi går i en utvalgt gate i et nabolag, for å snakke med beboere der om resirkulering og motivere de til å begynne å resirkulere avfallet (plast/papp/glass you name it). Vi samler oggså inn søppel på denne turen, hvis de har noe liggende. Vi har etablert et samarbeid med en lokalt søppelsorteringshall, som har ansatt Recicladores (en som jobber med resirkulering! -enkelt).

Så med oss på aksjonen, Puerta a Puerta, har vi med oss en Reciclador; for å informere om at vedkommende vil komme en gang ukentlig for å hente deres søppel. Alt de må gjøre er å sette det på fortauet utenfor huset til et gitt tidspunkt. Enkelt! Så samler recicladoren inn dagens søppel, drar avgårde til søppelsorterigshallen, og vipps – så blir verden litt grønnere.

Puerta-a-Puerta aksjon.

Dette arbeidet er ikke veldig vanskelig – men det er viktig! Det samme er GAM-gruppene. Den andre positive baksiden ved dette prosjektet er at ungdommen blir sysselsatt med fritidsaktivitet!


Ingen av ungdommene/barna snakker engelsk, ingen i nabolagene vi vandrer i snakker engelsk og få av mine kolleger snakker engelsk…

Så yppelig for spansk-praktiseringen detta!

Litt frusterende av og til og.. For jeg snakker ikke perfecto og det er mye jeg ikke kan forstå. Også snakker colombianere veeldig fort, pluss at de kutter på ordene (mas og menos blir for eksempel mah og menoh).

Når vi for eksempel har møter for å planlegge uken/prosjektene, så hender det jeg begynner å tenke på helt andre ting fordi jeg detter ut og ikke får med meg alt! Men jeg forstår mer og mer hver dag, og forstår helheten! Jeg kan snakke litt engelsk med noen av de internasjonale kollegaene i prosjektet for å få bedre forståelse, men det går mest i spansk med de og :)

Og Kidsa (14åringene) snakker raskere enn flest – så der sliter jeg ennå. Men det går bedre for hver dag :) De syns det er morsomt å høre meg snakke norsk. Så i pausene for eksempel kan det være vi har sånne korte språkkafe-økter, hvor jeg lærer de noen norske ord og de meg noen stygge/dirty ord på spansk (som de syns er sååå gøy).  hehe… Greit å kunne det og!


Jeg skal være med på å sette i gang et BLOGG-prosjekt for en av GAM-gruppene. Det er kult – det var min ide (som et multiplikasjons middel) så da får jeg satt litt spor når jeg er her, og jeg kan fortsette å lese om arbeidet deres når jeg kommer hjem!


Jeg syns det er spennende prosjekter å få ta del i! Jeg lærer mye nytt – i tillegg til spansken! Og jeg føler jeg har noe å lære og å bidra med som lærerstudent – som er kult! 3 mnd går helt villt fort (jeg har allerede vært her i en mnd !!) så det vil ikke bli mulig for meg å se særlig fremgang i prosjektene – men så er det heller ikke hvorfor jeg er her.

 

H A S T A     L U E G O

 

 

 

 

 

 

 

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.